Αλόη

Aloe

Τι είναι η Αλόη

Την Αποκαλούν «φυτό της αθανασίας» και την θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας.

Είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, E και β-καροτίνη, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων, ενώ είναι πλούσια σε σακχαρίτες, στερόλες, ανθρακοκινόνες  (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.

Ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η λέξη «αλόη» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» που σημαίνει «πικρή και λαμπερή ουσία», ενώ η λέξη «vera» είναι λατινική και σημαίνει γνήσιος, αληθινός.

Αρχικά, από την αλόη χρησιμοποιούνται μόνο μια κυτταρινική ουσία, η ρητίνη, κυρίως για τις καθαρτικές της ιδιότητες. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ού αιώνα, άρχισε σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος η χρήση του ζελέ αλόης ώς βάση παρασκευής ενεργειακών ποτών και φυσικών ενυδατικών και θεραπευτικών ουσιών για διάφορες ασθένειες, τόσο δερματικές όσο και εσωτερικές.

Η αλόη είναι ένα φυτό με περισσότερα από 360 είδη.

Τα είδη που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο και στον τομέα των φαρμάκων, των καλλυντικών και της διατροφής εκτός από την αλόη βέρα (ή αλόη barbadensis Miller) είναι η aloe arborescens, η aloe saponaria, η aloe ferox και σε μικρότερο βαθμό η aloe Perryi.

AloeVera

Αλόη η γνήσια (Aloe vera)

Η Αλόη Barbadensis Miller ή Αλόη η γνήσια (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος παχύφυλλου φυτού που φυτρώνει από μόνο του στις θερμές περιοχές του πλανήτη όπως είναι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού, στην Αφρική, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Νότια και Κεντρική Αμερική και στην περιοχή της Καραϊβικής.

Ωστόσο, συναντάται και σε πολλά μέρη του κόσμου όπου καλλιεργείται για εμπορική εκμετάλλευση.

 

 

 

Η αλόη η γνήσια όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά, τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο κιτρινο-πράσινος χυμός ο οποίος ως επί το πλείστον εκκρίνεται όταν κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου είναι ερεθιστικός. Αυτός περιέχει την αλοΐνη η οποία έχει όμοια σύνθεση με το κόμμι. Από την άλλη, το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είτε αυτό τεμαχιστεί ή συνθλιβεί, είναι καταπραϋντικό και λέγεται ότι βοηθά στην επούλωση.

Back to Top