Αλόη το μυθικό φυτό της ευζωίας

Ζητά ζεστό κλίμα, είναι μια επένδυση σε βάθος χρόνου αλλά για όσους την τολμήσουν μπορεί να προσφέρει σοβαρές αποδόσεις. Η θεραπευτική δράση της αλόης φτάνει έτσι και στο εισόδημα του έλληνα αγρότη.

Πριν από λίγο καιρό τα πρώτα ελληνικά προϊόντα αλόης (Aloe vera) κυκλοφόρησαν στην εγχώρια αγορά και ήδη το μέλλον τους διαγράφεται άριστα, δίνοντας ελπίδες σε όσους επενδύσουν στην καλλιέργεια ενός πανάρχαιου φυτού με πολλές θεραπευτικές εφαρμογές.

Χρειάστηκε, βέβαια, να περάσουν 5 χρόνια για να δει ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, 56 χρονών σήμερα, το έργο του, δηλαδή την εξέλιξη της οικογενειακής παράδοσης καλλιέργειας αλόης στο Ηράκλειο Κρήτης, να αποδίδει οφέλη.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να πειστούν ακόμα περισσότεροι αγρότες, ώστε να επιλέξουν την αλόη ως καλλιέργεια. «σκοπός μας είναι να αναδείξουμε καταρχάς τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς και παράλληλα τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η χρήση των προϊόντων αλόης», λέει ο κ. Γιακουμάκης, ο οποίος σιγά σιγά επεκτείνει τον κύκλο των συνεργατών – παραγωγών της εταιρείας GG Hellenic Aloe (www.hellenicaloe.gr) σε όλη τη χώρα. Ήδη έχει βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, στη Ρόδο και στην Πελοπόννησο. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται πανελλαδικά είναι μερικές δεκάδες στρέμματα αλλά «προοπτικές υπάρχουν».

Παρά την ευκολία ανάπτυξης των φυτών, όποιος επιθυμεί να μπει στη διαδικασία παραγωγής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επένδυση ανά στρέμμα θα του κοστίσει περί τα 6,110 ευρώ, για την αγορά περίπου 900 φυτών 2 έως 2,5 χρόνων. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει άλλα 350 ευρώ για το σύστημα άρδευσης και άλλα 300 ευρώ για την αγορά κοπριάς.

Το καλό είναι ότι από το πρώτο εξάμηνο τα φυντάνια που θα βγουν, ο παραγωγός μπορεί να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό ή και να πουλήσει μικρές ποσότητες. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια κάθε στρέμμα μπορεί να παράγει περί τα 7,000 κιλά φύλλα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με διπλάσια παραγωγή. Η διάθεση είναι εξασφαλισμένη, καθώς ο κ. Γιακουμάκης και οι συνεργάτες του κάνουν ειδικά 7ετή συμβόλαια με τους νέους παραγωγούς προς 1 ευρώ το κιλό.

Η αλόη είναι ένα φυτό το οποίο δεν είναι δύσκολο στην καλλιέργεια του. Απλώς όποιος επιχειρήσει να επενδύσει σε αυτό θα πρέπει να γνωρίζει ότι ευδοκιμεί σε περιοχές που δεν σημειώνονται χαμηλές θερμοκρασίες.

ΜΕ ΑΡΧΑΙΕΣ … ΡΙΖΕΣ

Η ιστορία του φυτού έχει καταγραφεί από πολλούς μεγάλους πολιτισμούς, από εκείνους της Περσίας, της Αιγύπτου και εκείνους της Ελλάδας, της Ιταλίας στην Ευρώπη, μέχρι την Ινδία, την Κίνα αλλά και την Αφρική. Σήμερα στη χώρα μας εισαγάγουμε 5 τόνους χυμού ημερησίως. Ενώ στην Κρήτη η εισαγωγή χυμού αλόης φτάνει ετησίως 100 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια του φυτού έχει μέλλον. «Οι προοπτικές είναι μεγάλες, αρκεί όποιος ασχοληθεί με την συγκεκριμένη καλλιέργεια να έχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Αλλιώς, θα είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει, εκτός από τα σαλιγκάρια που είναι ο φυσικός εχθρός τηςς αλόης και τις συνέπειες μιας τυχόν επιπόλαιης τυπικής ενασχόλησης με ένα φυτό που έρχεται από το παρελθόν με πολλές περγαμηνές…», σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη.

ΤΑ «ΜΑΓΙΚΑ» ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΟΞΥ το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, με παυσίπονή δράση.

ΜΗΛΙΚΟ ΟΞΥ βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου

ΣΑΠΟΝΙΝΗ ουσία με αντισηπτικές ιδιότητες

ΛΙΓΝΙΝΗ επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα τα οποία μπορούν να δρουν κατά των ιών.

ACEMANNAN ένας πολυσακχαρίτης από τα θαυματουργά συστατικά της αλόης που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο ρυθμίζει την λειτουργία της καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΟ βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών

Η αλόη περιέχει ακόμη 18 αμινοξέα αλλά και χρήσιμα ένζυμα και επίσης νάτριο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και θείο.

Πηγή:

ΑΓΡΟTERRA, ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Τεύχος #1 Νοέμβριος 2012

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
Scroll to Top
0
CART
  • No products in the cart.